Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

torsdag 4. februar 2010

Nye ski, nytt telt. Min mening..

Med på turen var mine splitternye Åsnes ski, type "Liv Arnesen", med flott bilde av, nettopp, Liv Arnesen på! Nye bindinger og sko fulgte også med. Jeg prøver å vise at jeg har en viss læringskurve, så hælene var teipet opp etter alle kunstens regler før jeg stappa beina i skoene. Også mitt nye Mountain Hardweartelt var med for å få sin ilddåp på turen.

Allerede idet jeg tok på meg skiene, kjente jeg at jeg elska dem. Skiene veier tydelig mindre enn mine gamle Atomic-telemarkski og ser ut til å kunne by på et langt og varmt vennskap.

Stål-is!

Skiene har integrert fellelås, som gjør at man med et enkelt håndgrep kan montere på halvfeller og at disse halvfellene faktisk holder seg der de skal være på skien. På denne turen var fellene en ubetinget suksess, ettersom de hjalp med å holde meg på bena der jeg ellers ville vært ganske Bambi. Stålis er ikke enkelt med ski på beina! (det er vel derfor skøyter er en greie?)

Skoene jeg har kjøpt er Alfa Skarvet BC; langtursko for BC-bindinger. Jeg teipet bena mine før vi dro på tur og jeg gikk i tre dager i splitternye sko uten å ha antydning til gnagsår! Det var mellom 15 og 22 minusgrader hele helga, jeg holdt varmen greit på tærne så lenge vi gikk og var alltid rask til å sette på skotrekk i pausene. Har frøset minimalt gjennom helga, selv om det var relativt kaldt. Godt å se at utstyret fungerer!

Bindingene er helmekaniske, som gjør at jeg ikke trenger å være avhengig av gjenstridige fjærmekanismer; Rottefella BC Magnum. Veldig godt fornøyd med dem også, ser ut til å være solide greier!


Det nye teltet, Mountain Hardwear Trango 4, har absolutt svart til forventningene. For meg er takhøyde litt viktig i telt, hater å ikke kunne sitte oppreist uten å knalle i taket. Utvendig høyde er hele 138 cm, noe som gir rundt 133 cm innvendig. Det gjør at det er høyt nok til å kunne sitte på kne og skifte klær, for eksempel. Teltet blir likevel ikke så høyt at all varmen forsvinner opp på "loftet". Teltet er egentlig ment for 4 personer, men det viste seg at 3 personer er mer enn nok om vinteren. Det er en kjent sak at et 4-mannstelt ofte kun rommer 3 om vinteren, i alle fall når det gjelder Hel Sport, som jeg har mest erfaring med.

Inne i Trangoen var det 6 lommer i innerteltet. I taket var det ei takluke med myggnetting. Jeg likte glidelåsene på dørene og ble fort komfortabel med størrelsen på ytterteltene. Det lille ytterteltet kunne med fordel vært litt større, men jeg lever greit med det slik det er, for å slippe å gå opp i vekt på teltet. Teltet veier 6,03 kg totalt med pakkposer. Noe som slett ikke er verst for et ekspedisjonstelt! Det store ytterteltet er mindre enn et yttertelt på et tunnelltelt, men fungerer finfint likevel. Det er så lite snø i finnmark denne vinteren, så kuldegropa ble bare 10 cm dyp. Ser frem til å kunne få en ordentlig kuldegrop, det gir vesentlig bedre armslag når man koker!

Når det gjelder liggeunderlag, har vi alle skaffet oss Exped sitt dunfylte oppblåsbare underlag. Underlaget er bedre enn noe annet jeg har prøvd og gjorde at teltovernatting gikk inn i en ny "æra" for min del, makan til komfort!? Jeg har allerede brukt underlaget i én sesong, mellom 30 og 40 overnattinger. Det tar litt tid å blåse opp madrassen, man bruker pakkposen som pumpe, og pumpa ville ikke henge fast i madrassen i kulda vi opplevde i helga. Irriterende! Vi skulle gjerne hatt tak i en såkalt "pillow-pump" som finnes til disse madrassene, men de er utsolgte over hele fjøla! Under Expeden har vi et Thermarest, Z-lite-underlag. Alltid lurt med to underlag om vinteren, for å begrense kuldegjennomslag fra bakken. Jeg har, naturligvis, den "chair-kit'en" til Expedunderlaget, så jeg sitter som en dronning, det blir en ordentlig lenestol av det!


1 kommentar:

Silje sa...

Fine bilder av fin elv - også om vinteren, altså.