Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

lørdag 16. januar 2010

Synkronsvømming i overlevningsdrakt og røykdykkingOjojoj!
Har hatt litt av ei uke! Har vært på Sikkerhetskurs for sjøfarten i Tromsø, et såkalt IMO 60-kurs. Det tar for seg brannvern og brannslukking, redningsteknikker, førstehjelp og en mengde andre utrolig nyttige ting for den som skal på sjøen. Jeg fikk kurset for å bli operativ på RS "Vekteren", sjøredningskorpsets båt her i Alta. Jeg digger å få kurs og gleder meg til å få utsjekk på båten nå etter kurset!


Jeg er en smule klaustrofob, så en kan vel si jeg var ganske spent på hvordan røykdykkinga ville gå. Vi hadde tre leksjoner med røykdykking gjennom uka, så jeg fikk tid til å prøve meg og det var en ok progresjon gjennom leksjonene, så på torsdag kom jeg meg inn i en container med 4 rom, der det var en liten brann vi skulle slukke i hvert rom, før vi skulle gå videre til neste rom. Så ikke en dritt, klarte så vidt å skimte brannen i hjørnet, maska sota øyeblikkelig ned og røyken var tett som grøt. At det ikke var noe lys der inne gjorde heller ingenting for siktens del.

Den første dagen skulle vi krype gjennom en sånn labyrint med ganske små åpninger mellom rommene. Allerede da begynte jeg å puste litt tungt. Etter noen tårer og en liten kalibrering av instruktører som måtte bli fortalt at de måtte roe ned og hjelpe meg litt, kom jeg meg gjennom labyrinten som var full av kaldrøyk, der vi ikke så en dritt. Ganske rart å være så blinda, en mister retningssansen. Dagen etter skulle vi søke gjennom en container som hadde mange rom, vi skulle finne- og evakuere ei dokke. Også her var det kaldrøyk, sånn røyk som de bruker på diskoteker og teater. Jeg grua meg, men etterhvert ble jeg en liten racer og var ganske glad for det.Den siste dagen var det, som nevnt, tid for varm røykdykking. Jeg klarte å komme meg inn og fikk slukket brannene, men droppet det siste momentet, som var å gå inn fra toppen av kontaineren via en leider for å slukke brannene. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke måtte og droppa da det siste momentet. Sitter igjen med en finfin mestringsfølelse i dag og kjenner at jeg lett, ja faktisk, lett!, kunne dykka mer røyk! Ganske utrolig hvordan eksponering fungerer når man skal utfordre noe man er redd for!

Tror nesten jeg kan si at jeg ikke er så veldig klaustrofob lengere, etter både røykdykking og etter å ha vært i bregrotta under Larsbreen forrige vår. Den grotteturen kosta en hel del den også, men jeg var riiimelig "høy og mørk" etterpå!

Resten av sikkerhetskurset var langt, hardt og supermorsomt. Vi ble en glimrende gjeng på de få dagene kurset varte. Jeg digger jo vann, så det er en fest å få lov til å bade med overlevingsdrakt! Litt absurd å ligge og øve synkronsvømming i en svær orange drakt midt i Tromsøsundet midt i januar, men utrolig deilig også!

Må få skryte litt av folka på Havarivernsenteret i Tromsø! Makan til kompetente folk! De var utrolig dyktige og dedikerte til "faget" sitt; sikkerhet på sjøen. Det har vært ei hard uke, men den var lærerik og vi har alltid godt av å bevege oss litt ut av egen komfortsone!1 kommentar:

Ulf sa...

Veldig spennede Lise. Flott opplevelse du har hatt; både for kropp og sjel...