
Vi har hatt stordugnad for å tørke kjøtt og grønnsaker og har nå snart laget alle middagene vi skal ha med på turen. Jeg er av den oppfatning at livet er for kort til å spise kjip mat og at det enkle slett ikke alltid er det beste, selv om Rema sier det.

Tørking av kjøtt er lett som bare det. Vi har hatt en fordel i at vi fikk låne en sånn frukt/sopptørker fra min kjære bror. Den har flere rister oppå hverandre og ei varmluftsvifte i bunnen; tørker ting utrolig effektivt. Stekeovn fungerer naturligvis også utmerket; spesielt om du har varmluftsovn. Vi valgte å kverne kjøttet, før vi stekte det lett i panna og så la det i tørkeren eller i ovnen. Tørkeren settes på 70 grader, noe som også er en grei temperatur i stekeovnen. Bruker du stekeovn, er det lurt å sette noe i døra, så den holdes på gløtt, slik at fuktigheten får et sted å dra. Dersom man bruker for sterk varme, kan visstnok noe skje med maten, i cellene (?!) slik at den blir seig og litt vanskelig å bløte opp. Erfarte seigt kjøtt da vi forsøkte tørking i fjor, da hadde vi kjøttbiter, ikke kvernet kjøtt og muligens for hard/langvarig tørking, så det stemmer sikkert, uten at jeg vet hva som skjer og hvorfor.
Tørkingens varighet må man bare bedømme selv, men det tar fort ei lita natt, fra 5-7 timer og opp. Man kjenner og ser godt når det er tørt nok og må i grunnen bare holde seg i nærheten og følge med.
Elgkjøttet vi brukte veide 3 kg i rå tilstand, 2.0 kg etter å ha vært en runde i stekepanna og 853 gram etter tørking! Det blir veldig tørt og veldig smått! Det føles litt rart å stå og fordele maten når det blir så lite volum, selv om man VET at det er tørt og at det kommer til å være nok mat. 70 gram tørt kjøtt per person virker stusselig!
Når det kommer til fisk, har vi hatt et forsøksprosjekt på å tørke laksefilet. Jeg stekte først filetene lett i panna, før jeg "pella" dem i småbiter og fordelte det på et stekebrett. Det fikk så stå over natta i ovnen på rundt 70 grader. Tørt og fint om morgenen, men litt oljete. Laks er, som vi vet, ganske fet fisk. Jeg la så den tørre fisken på termosen min til bløyting gjennom dagen. Vi blandet fisken ut i en sånn fiskesaus om kvelden. Det smakte godt, og kan være en fin ting som turmat. Vi velger likevel bort laksetrikset; termosen fikk fiskelukt, en fiskelukt som slo gjennom på alle kanaler. Lenge! Ser ikke for meg å ville drikke/spise ting med laksesmak i tre uker! Ser for meg at laksen kan finne på å harskne også? Hvem vet.
Gleder oss i alle fall til å spise masse forskjellig på turen!
2 kommentarer:
For et stilig prosjekt!! :) Jeg følger facinert med videre.. :)
Klem Karina
Takktakk! Hyggelig! :-)
Legg inn en kommentar