Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

Ei glad jente padlende i Magdalenefjorden på Svalbard

torsdag 21. januar 2010

Mountain Hardwear Trango 4

Da har jeg vært på postkontoret her i Spania og henta ut teltet jeg hadde bestilt fra Junaiten. Jeg var utrolig spent på hva jeg kom til å måtte betale i moms/toll for det og ble ganske lang i maska, på en veldig positiv måte, da de ikke skulle ha en eneste cent.

Jeg dro rett hjem til leiligheta, pakka ut teltet og gikk ut i bakhagen for prøveoppslagning. Tok meg litt tid å slå det opp første gangen, naturlig nok, men er sikker på at tidsbruken vil gå mye ned allerede neste gang det slås opp. Man spenner først ut innerteltet, så spenner man opp 4 stenger, klipser fast innerteltet i stengene, før man trekker overteltet over hele stasen og klipser det også fast i stengene. Fortelt er det i begge endene, et mikroskopisk et i den ene enden og et ganske stort et i den andre. Inni teltet var det én stor ventil i taket, men det ser ikke ut til å være noe problem å åpne dørene litt for å få inn luft. Innvendig høyde er 138, som må sies å være meget bra. Er spent på hvor god plass det er til 4 personer, men slik det så ut, er det relativt greit med plass. Det var oppbevaringslommer på hver side av innerteltet; noe som absolutt er kjekt å ha. Det var et takvindu over ventil/takluka i innerteltet, i tillegg til stort vindu i det store forteltet. Det er ikke stormmatter på teltet, men det sies at det spesielt er vi nordmenn som har en "hangup" på at det "skal" være stormmatter på vintertelt, og at det ikke er nødvendig. Vi får nå se på dét, da..

Jeg gleder meg til å dra på testtur med teltet. Vi drar avgårde på en tredagerstur så snart jeg kommer hjem fra Spania. Greit å få testa teltet en del ganger før vi drar på X-finnmarkturen i slutten av mars.



onsdag 20. januar 2010

Klimaflukt til Spania..

Jeg har rett og slett blitt klimaflyktning denne uka og halve neste-! Kom ned hit til ei leilighet i nærheten av Torrevieja i går formiddag. Foreldrene mine eier den sammen med et vennepar. Er litt prinsipielt i mot å henge rundt på Spanskekysten, sammenlikner det litt med å dra med campingvogn til Bottenviken om sommeren, men jeg lever nær sagt av å bryte prinsippene mine, så hvorfor ikke?! Dessuten trakk jeg ned aldersgjennomsnittet ganske kraftig på flyet. Det var litt sånn rullestol-, armen i fatle- og krykkerally ved gaten, gitt!Klimaflyktning.. -bedre å være klimaflyktning enn å være båtflyktning; -hvertfall enn å være ubåtflykning!

Jeg bestemte meg brått og plutselig da jeg stod på et busstopp på Stakkevollveien i Tromsø midt i forrige uke; det regna, det var holke over alt og det var mørkt. Jeg ble forbanna; hvor er den "ordentlige" vinteren?! Fant ut at Spania er en hur god idé som helst akkurat nå, så jeg heiv meg med pappa som skulle ned på "arbeidsleir" sammen med en samarbeidspartner. Jeg kunne få være med som kokk, mente han. Når så billettene, t/r Alta-Alicante kom på under 4000 kroner, var ikke valget utrolig vanskelig!

Mørketida har slått meg litt over kjeften i år, selv om jeg i prinsippet elsker mørketida og lyset og forandringene vi hele tida har gjennom alle årstider, så innser jeg at organismen ikke digger mørket så mye. Har vært mildt sagt uopplagt i desember og, ikke minst i januar og er lei av å være så lite energisk. Vi kjøpte ei sånn dagslyslampe i midten av desember, men det nytter åpenbart ikke bare å kjøpe den; man må faktisk sitte med trynet inn mot den også. Jeg har ikke fått tid til å få noe kontinuitet på den "lys-badinga", så den fikk aldri den helt store effekten på meg. En anna ting er vel at man skal begynne sånn lysbehandling allerede i oktober om den skal ha ordentlig effekt. Jaja, får sørge for å opplyse meg tidlig nok neste sesong, om jeg ikke bare sørger for å være et helt annet, varmt og godt, sted i mørketida neste år. Tror den sørlige halvkule skal få et besøk om ikke så lenge, begynner å bli litt klar for en litt lengere reise igjen..


Ikke dritvarmt, men deilig mat i lunkne omgivelser og NULL holke!!

mandag 18. januar 2010

Nord




Kjørte hjem fra min nattevaktsjobb i dag og ble rett og slett ganske religiøs! Sørhimmelen står i brann, lyset ute er helt fantastisk! Fjellene i nord er farget oransje av skjæret fra himmelen. Det er den vakreste himmelen jeg har sett fra bilen noen gang, tror jeg!

En sånn himmel får meg til å tenke på mitt favorittdikt, diktet Nord av Rolf Jacobsen.. Bildet er tatt "i full fart" fra verandaen min, før jeg stuper i seng for å få noen timers sårt tiltrengt søvn. Sovner nok med et smil om munnen..



lørdag 16. januar 2010

Synkronsvømming i overlevningsdrakt og røykdykking



Ojojoj!
Har hatt litt av ei uke! Har vært på Sikkerhetskurs for sjøfarten i Tromsø, et såkalt IMO 60-kurs. Det tar for seg brannvern og brannslukking, redningsteknikker, førstehjelp og en mengde andre utrolig nyttige ting for den som skal på sjøen. Jeg fikk kurset for å bli operativ på RS "Vekteren", sjøredningskorpsets båt her i Alta. Jeg digger å få kurs og gleder meg til å få utsjekk på båten nå etter kurset!


Jeg er en smule klaustrofob, så en kan vel si jeg var ganske spent på hvordan røykdykkinga ville gå. Vi hadde tre leksjoner med røykdykking gjennom uka, så jeg fikk tid til å prøve meg og det var en ok progresjon gjennom leksjonene, så på torsdag kom jeg meg inn i en container med 4 rom, der det var en liten brann vi skulle slukke i hvert rom, før vi skulle gå videre til neste rom. Så ikke en dritt, klarte så vidt å skimte brannen i hjørnet, maska sota øyeblikkelig ned og røyken var tett som grøt. At det ikke var noe lys der inne gjorde heller ingenting for siktens del.

Den første dagen skulle vi krype gjennom en sånn labyrint med ganske små åpninger mellom rommene. Allerede da begynte jeg å puste litt tungt. Etter noen tårer og en liten kalibrering av instruktører som måtte bli fortalt at de måtte roe ned og hjelpe meg litt, kom jeg meg gjennom labyrinten som var full av kaldrøyk, der vi ikke så en dritt. Ganske rart å være så blinda, en mister retningssansen. Dagen etter skulle vi søke gjennom en container som hadde mange rom, vi skulle finne- og evakuere ei dokke. Også her var det kaldrøyk, sånn røyk som de bruker på diskoteker og teater. Jeg grua meg, men etterhvert ble jeg en liten racer og var ganske glad for det.



Den siste dagen var det, som nevnt, tid for varm røykdykking. Jeg klarte å komme meg inn og fikk slukket brannene, men droppet det siste momentet, som var å gå inn fra toppen av kontaineren via en leider for å slukke brannene. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke måtte og droppa da det siste momentet. Sitter igjen med en finfin mestringsfølelse i dag og kjenner at jeg lett, ja faktisk, lett!, kunne dykka mer røyk! Ganske utrolig hvordan eksponering fungerer når man skal utfordre noe man er redd for!

Tror nesten jeg kan si at jeg ikke er så veldig klaustrofob lengere, etter både røykdykking og etter å ha vært i bregrotta under Larsbreen forrige vår. Den grotteturen kosta en hel del den også, men jeg var riiimelig "høy og mørk" etterpå!

Resten av sikkerhetskurset var langt, hardt og supermorsomt. Vi ble en glimrende gjeng på de få dagene kurset varte. Jeg digger jo vann, så det er en fest å få lov til å bade med overlevingsdrakt! Litt absurd å ligge og øve synkronsvømming i en svær orange drakt midt i Tromsøsundet midt i januar, men utrolig deilig også!

Må få skryte litt av folka på Havarivernsenteret i Tromsø! Makan til kompetente folk! De var utrolig dyktige og dedikerte til "faget" sitt; sikkerhet på sjøen. Det har vært ei hard uke, men den var lærerik og vi har alltid godt av å bevege oss litt ut av egen komfortsone!











onsdag 6. januar 2010

Nydelig lysløypetur i "sprengkulda".


Glade og fornøyde, Inger Marlen og jeg, hurra!

Inger Marlen "tvang" meg ut i kulda i ettermiddag! Det er litt kaldt i Alta også for tida, men "bare" -18 her hjemme hos meg. Det var -22 i Tverrelvdalen, vi dro dit for å komme oss en tur i lysløypa i ettermiddag. Jeg kjente at jeg var rammet av tidenes dørstokkmil-nevrose, men klarte heldigvis å slite meg over dørstokken og avgårde på trening, med god hjelp fra en motivert Inger Marlen.

Som alltid ble det en glimrende tur. Vi hadde kledt oss godt nok og klarte å gå både fingre og tær varme etterhvert. Ansiktsmaska er gull verdt når du skal ha litt puls og det er så kaldt som det er nå. Ser det finnes sånne spesialmasker for skitrening, men jeg holder meg til ansiktsmaska. Har da ikke tenkt å se ut som Darth Wader i lysløypa heller!

Tror jeg har kommet litt i gang igjen etter jul nå. Håper i hvert fall det. Ble ei veldig glad jente av å få meg en liten skitur i hvert fall. Selv i lysløypa er det magiske naturopplevelser å hente; stjerneklart og milliarder av diamanter på trærne!

I kveld har vi hatt planleggingsmøte for den store turen vår; mye som skal på plass før vi drar avgårde i mars. Logistikken er naturligvis mye enklere for oss enn for dem som reiser langt avgårde for å gå langt, Svalbard på Langs, Grønland osv; vi hiver oss bare på bussen til Vardø og begynner å gå, vi!

tirsdag 5. januar 2010

Nytt år, nye muligheter til å gå på trynet!

Haha, veldig positiv overskrift her, gitt! Kan strekke meg til å ønske dere et riktig godt nytt år, selv om jeg er sterk motstander av at man skal bruke halve januar til å gå og mase "godt nytt år". La oss nå bare komme i gang med det nye året; det blir et knallbra år!

Mitt nyttårsforsett er at jeg skal drikke mer Cava og kysse mer. Skal forresten drikke MINDRE av det meste frem til den store turen i april, men satser likevel på at Cavasummen blir bra for 2010 sett under ett og at det blir ei råd med litt kyssing i ny og ne. Cava er stilig og for de som har kunnskapshuller, skamme seg, så er Cava mousserende spansk hvitvin, eller spansk champagne om du vil.

Jula er spist, fortært og overlevd. Fikk mange hyggelige julegaver, selv om jeg sendte de fleste av julegavepenga til Afrika. Brukte mye tid på å bli frisk av min evigvarende forkjølelse og har, igjen, friskmeldt meg selv.

Var på trening i dag for første gang på 2.5 uker! Lenge-lenge siden jeg har hatt et så langt treningsavbrudd, så jeg var spent på hvordan kroppen ville reagere på å måtte bevege seg på ei mølle og på å måtte flytte på jern. Det gikk faktisk forbløffende bra! Den verste kroppslige reaksjonen er faktisk som følge av mangelen på trening; er betent fra nakken til hoftene, kjennes det ut som. Au! Det er bare å iverksette knallhard trening, åpenbart! Har ikke interesse i å delta i NM i kroppslige vondter.

Er helt fabelaktig "rangsøvd" etter jula, og har stått opp mellom 14 og 16 lenge. I går kom jeg meg opp rundt 1330 og i dag "slo jeg til" og kom meg opp allerede 1030. Kommer til å stå opp og vekke småfuglene før jeg vet ordet av det!

Som sagt; 2010 blir et knallbra år! Jeg kjenner på gikta at det blir knallbra, fylt med mange gleder og noen tryninger og at jeg også i 2010 kommer til å ha nydelige naturopplevelser alene og sammen med viktige personer i livet mitt, jeg kommer til å lære masse nytt, treffe mange fine mennesker og en del idioter og tilbringe mye god tid med bra folk. Alle gode ønsker også til deg, håper alt mulig bra vil skje i livet ditt og at du lærer noe riktig og viktig de, forhåpentligvis få, gangene du småtryner litt!